πατμος

Ταξιδεύουμε μέχρι την Πάτμο – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Ταξιδεύουμε μέχρι την Πάτμο – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Η Πάτμος είναι ένα γοητευτικό, γραφικό και ήσυχο νησί, με καθαρή ατμόσφαιρα. Η βλάστηση είναι κάπως περιορισμένη αλλά αυτό δεν ελαττώνει την γραφικότητα του νησιού με τη δαντελωτή ακτογραμμή, τους όμορφους κόλπους και τα νησάκια που το περιβάλλουν.

Το νησί έχει περίπου 3000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι διαμένουν στη Χώρα, τη Σκάλα, που είναι και το λιμάνι του νησιού, και τον Κάμπο.

Απομακρυσμένη απο τον μαζικό τουρισμό, η Πάτμος είναι το ιδανικό μέρος για αυτούς που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις. Η ταυτόχρονη παρουσία της πνευματικότητας, της ανέπαφης άγριας φύσης και των σύγχρονων τουριστών, την κάνει να είναι ένα μοναδικό μέρος που κάνει πολλούς επισκέπτες να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

 

Χώρα

Μεσαιωνικός οικισμός γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη.

Αυτός ο μοναδικός οικισμός με τα λευκά σπίτια αιγαιοπελαγίτικου τύπου είναι η καρδιά της Πάτμου, που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.

Η Χώρα από μόνη της είναι μια μικρή κοινωνία, με πολλά γραφικά μικρά εστιατόρια και καφενεία, πανέμορφα μαγαζάκια και μικρά παντοπωλεία.

Συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με λεωφορείο και ταξί ή με το παλιό μονοπάτι, με το οποίο οι επισκέπτες φτάνουν στο λιμάνι σε περίπου 20 λεπτά.

 

Σκάλα

Η Σκάλα είναι η πρωτεύουσα της Πάτμου και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού.

Ενα μικρό γραφικό λιμάνι με πολλά εστιατόρια, καφενεία και όλων των ειδών τα μαγαζιά. Η μεγάλη ποικιλία από μπαρ, κλαμπ και ανοιχτά cafes, προσφέρει νυχτερινή διασκέδαση στο νησί.

Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται στο ήσυχο πίσω μέρος της Σκάλας ή κατά μήκος της παραλίας.

Η σύνδεση της Σκάλας με το υπόλοιπο νησί γίνεται μέσω του λεωφορείου και με ταξί, καθώς και με πλοιάρια που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές σε ήσυχες παραλίες και άλλα γύρω νησιά.

 

Γροίκος

Ένας ειδυλλιακός οικισμός ψαράδων, που απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα απο το λιμάνι της Σκάλας, χτισμένος στο μαγευτικό κόλπο του Γροίκου, με τη μυστηριώδη πέτρα “Καλικατσού”, στην οποία έμεναν ερημίτες για πολλούς αιώνες.

Η παλιά πλατεία προσφέρει ρομαντική θέα με πολύχρωμες ψαρόβαρκες και μικρές ταβέρνες, που προτείνουν παραδοσιακά πιάτα κάθε στιγμή της ημέρας.

Απομονωμένες παραλίες με πολλά σκιερά δέντρα και ξαπλώστρες με ομπρέλες σε μερικά σημεία, είναι το ιδανικό μέρος για ξεκούραστες διακοπές.

Επίσης είναι δυνατή και η απόλαυση των θαλάσσιων σπορ για όσους το επιθυμούν. Ο Γροίκος συνδέεται με όλα τα μέρη του νησιού με το λεωφορείο και ταξί ή παλιά μονοπάτια που οδηγούν στη Χώρα και στη Σκάλα.

 

Κάμπος

Ένας αγροτικός οικισμός περίπου 5,5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα, χτισμένος σε μια αμμώδη παραλία με λευκά σπίτια αιγαιοπελαγίτικου τύπου.

Ένα παρθένο κομμάτι της φύσης όπου ψαράδες και αγρότες είναι οι κάτοικοι της διπλανής πόρτας. Η πλατεία του οικισμού καθώς και η παραλία προσφέρουν μια ποικιλία από καλές ταβέρνες και ένα μικρό παντοπωλείο προμηθεύει τα απαραίτητα.

Σκιερά δέντρα και ξαπλώστρες στην παραλία εξασφαλίζουν στον επισκέπτη την απαιτούμενη άνεση και τα θαλάσσια σπορ είναι διαθέσιμα γι’ αυτούς που χρειάζονται σωματική άσκηση.

Ο Κάμπος συνδέεται με τη Σκάλα με λεωφορείο καθώς και με ταξί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

Παραλίες

Οι παραλίες των φωτογραφιών βρίσκονται 100 μέτρα από τα Αρχοντικά Ειρήνη.

Είναι ευκόλες στην πρόσβαση και ιδανικές για μπάνιο ,ξεκούραση και ηλιοθεραπεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *